Een Belg op vier telefoneert tijdens het rijden met de gsm in de hand. Dat bewijzen de resultaten van een enquête die het BIVV vrijdag publiceerde. Ongeveer een kwart van de bestuurders zegt ook berichtjes te lezen tijdens het rijden.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) maakte vrijdag de uitslag bekend van een enquête die peilde naar de gsm-gewoontes van de Belg achter het stuur. Daaruit blijkt dat 26 procent van de ondervraagden dagelijks telefoneert achter het stuur zonder handsfree-kit.

Ongeveer een kwart (24 procent) van de ondervraagde chauffeurs zegt ook berichtjes te lezen achter het stuur en 16 procent stuurt zelf berichten tijdens het rijden.

In totaal bellen 53 procent van de bestuurders dagelijks in de wagen, met of zonder handsfree-systeem. Minder dan een derde (29,5 procent) van die bellers achter het stuur beschikt over een handsfree-kit en slechts 61 procent van die mensen gebruiken die kit ook systematisch.

 Verhoogd risico

Het BIVV waarschuwt dat bestuurders die bellen achter het stuur twee tot negen keer meer kans maken op ongevallen. Om chauffeurs nog meer te sensibiliseren lanceert het instituut samen met minister voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V)